Geen categorie

Wat denk jij ?

Toen ik de diagnose ASS kreeg, was het in eerste instantie belangrijk om mezelf met de diagnose te accepteren en ook mijzelf opnieuw te leren kennen (met andere woorden, weten wat autisme voor mij inhoudt). Maar gaandeweg ga je het ook aan andere mensen vertellen. En dat levert reacties en gedachten op.

Mensen in mijn omgeving reageerden wisselend. Sommige mensen reageerden heel begripvol en accepteerden mij en mijn diagnose gelijk. Anderen gaven opmerkingen als: ‘Jij, autisme? Dat had ik echt niet gedacht’, ‘Iedereen is anders, jij hebt geen autisme hoor’, of ‘zullen we gewoon doen alsof het er niet is?’. Met name de laatste opmerking is bedoeld om de diagnose ‘kleiner’ te maken, en dat is heel lief, maar het werkt ook bagatelliserend, ik heb namelijk niet voor niets de diagnose gekregen, ik loop wel degelijk tegen dingen aan. Mensen hebben soms niet door dat dit soort opmerkingen soms anders overkomen dan ze bedoeld zijn.

Veel hadden het niet gedacht dat ik autisme zou hebben, want het viel immers niet zo op. Maar de mensen die mij echt goed kennen of verstand hebben van autisme weten dat ik in sommige dingen net een beetje anders ben dan anderen, hebben mijn paniek gezien, weten hoe ik kan reageren op veranderingen en hoe spannend/moeilijk ik sommige sociale gebeurtenissen vind. En daarnaast heb ik veel gekopieerd en gecamoufleerd in mijn leven (gedrag van mensen kopiëren en eigen maken, waardoor autistische kenmerken minder op de voorgrond komen te staan), hierdoor valt het autisme soms niet op, terwijl je er wel degelijk last van ervaart. Dit komt vaker voor bij meisjes en vrouwen met ASS. Bedenk je dat een diagnose ASS niet zomaar wordt gesteld. Zegt iemand dus dat diegene autisme heeft, bedenk je dan dat er een uitgebreid diagnostisch onderzoek aan vooraf is gegaan en er feiten beschikbaar zijn waarop deze is gebaseerd.

Ook de reactie ‘maar zo anders ben je niet hoor’, vind ik aan de ene kant fijn (het geeft aan dat je me niet ziet als iemand met een grote beperking ofzo), maar aan de andere kant is deze ook anders op te vatten. Namelijk als: ‘je hebt niet zo veel autisme hoor’. Dan voelt het soms ook alsof ik niet serieus genomen word. Tuurlijk is deze reactie heel lief bedoeld, en zo probeer ik hem dan ook op te vatten 🙂

Hoe zou ik nu graag willen dat je reageert? Nou, ik vind het fijn als je mij accepteert met mijn diagnose, dat het er mag zijn, dat ik er mag zijn. Houd ook graag je vooroordelen over autisme achterwege, want het beeld dat mensen van autisme hebben is echt anders dan hoe de werkelijkheid kan zijn. Bijvoorbeeld niet iedereen met autisme maakt geen oogcontact, bij sommige mensen met autisme is dit namelijk gewoon aangeleerd gedrag. Maar het belangrijkste vind ik wel: luister naar het verhaal! Iedereen is uniek, zo ook iedereen met ASS. En het feit dat vooroordelen niet altijd kloppen, kom je pas achter als je echt naar het verhaal luistert.

Ik wil graag nog even duidelijk maken dat ik elke reactie/opmerking die ik heb gekregen, begrijp, ik snap het! En er is ook zeker niks ‘fout’ gezegd 🙂 Met deze blog wil ik alleen laten zien wat bepaalde opmerkingen met mij (en misschien ook andere mensen met autisme) doen. Hiermee laat ik namelijk een stukje van mijn gedachtegang zien, een stukje van mijn verhaal..

~Anna

Tip: Lees ook het boek ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ van Bianca Toeps

Advertentie

2 gedachten over “Wat denk jij ?”

  1. Voor veel mensen is het denk ik een beetje ongemakkelijk om te reageren. Tenminste, dat denk ik altijd bij een wat onhandige reactie. Bij mij is het ook niet een voor de hand liggende diagnose, maar als ik het mensen eerlijk vertel, krijg ik na de eerste verbazing toch vooral begrip en dat is fijn. Mensen die ik niet helemaal vertrouw of waarvan ik denk dat ze mijn diagnose in twijfel gaan trekken, vertel ik het gewoon niet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s