autisme, Geen categorie

Autisme en begeleiding

Op dit moment heb ik een indicatie voor Thuis+, en heb ik 24/7 begeleiding als ik dat nodig heb. Elk moment dat er wat is, kan ik iemand bereiken en ongeveer 4 keer in de week komt er iemand bij mij thuis langs. Dit was voorheen wel anders; ik deed het zelfs zonder begeleiding…

‘Maar je deed het toch ook altijd zonder begeleiding?’ is een opmerking die ik vaker gekregen heb als ik vertel dat ik nu deze begeleiding ontvang. Ik begrijp deze opmerking wel, want ik had zelf ook nooit verwacht dat ik zoveel begeleiding nodig zou hebben, maar het voelt soms ook alsof ik mij moet verontschuldigen dat ik deze begeleiding wel degelijk nodig heb.

Hoe deed ik het dan altijd zonder begeleiding? Eigenlijk is mijn antwoord daarop heel ‘simpel’. Ik had ouders die mij in veel dingen kon helpen, mijn gezin bood mij structuur, hielpen mij met spannende dingen en ik wist niet beter dan dat ik moeite had met bepaalde dingen. Ik onderging het. Dat dit vaker tot paniek en huilbuien leidde, was ‘normaal’ en hoorde bij mij. Ik heb mij staande gehouden met mijn doorzettingsvermogen en omgeving, totdat ik halverwege mijn studie ‘crashte’ en de paniek zo groot werd dat ik mijn studie tijdelijk moest stopzetten en aan mezelf moest werken. Een tijd daarna kreeg ik ook mijn ASS-diagnose, waarna ook begeleiding vanuit de WMO is opgestart.

Mijn persoonlijk begeleidster helpt mij nu met veel dingen. Bijvoorbeeld met het voorbereiden van spannende (sociale) situaties, planningen maken, balans vinden, oplossingen voor situaties bedenken en mee gaan naar gesprekken met instanties. Eigenlijk met alles wat ik moeilijk vind of mee zit, kan ik bij haar terecht. En juist dat, dat zorgt ervoor dat ik mij een stuk beter in mijn vel voel.

Met mijn begeleiding voel ik mij sterker, heb ik het gevoel dat ik meer dingen aankan, en ben ik meer mezelf. Tegelijkertijd voel ik mij zelfs meer zelfstandig, omdat ik niet meer zo vaak een beroep hoef te doen op mijn ouders en dat voelt goed. Ik ben immers ook al 22, en woon op mijzelf. Dat voelt een stuk sterker :). Ik heb al heel veel stappen gezet met behulp van mijn begeleidster, en daar ben ik trots op (en dat zeg ik niet bepaald vaak ;)).

~Anna

Advertentie

4 gedachten over “Autisme en begeleiding”

 1. Superfijn dat deze hulp beschikbaar is. Ik heb zelf een psycholoog en gebruik de wekelijkse sessies vaak voor het bespreken van spannende dingen of het verwerken van dingen die de afgelopen week zijn gebeurd. Stiekem denk ik ook dat ik altijd wel een zekere vorm van begeleiding nodig zal hebben (omdat er nu eenmaal veel gebeurt in het leven) en dat kan ik inmiddels ook accepteren. Al denk ik en hoop ik vooral dat in de toekomst wel minder intensieve begeleiding nodig zal zijn. En jup, ook ik deed ’t altijd alleen. Ben er niet van opgeknapt;).

  Geliked door 1 persoon

 2. De buitenkant laat niet zien wat er van binnen leeft, de spanning, de angst, de onrust. We kunnen best veel alleen als we in de optimale omgeving zouden zitten, echter die is er niet altijd dus hebben we hulp nodig, daar is niets mis mee.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze zijn inderdaad telefonisch bereikbaar. En als het nodig is, komen ze langs of ik kom langs op locatie. Heel erg fijn!
   (sorry voor de late reactie, ik had deze niet gezien!)
   Groetjes Anna

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s