‘Ik lig in mijn bed met mijn knuffels en mijn duim in mijn
mond. Ik luister liedjes van het huis Anubis en ik trappel ondertussen met mijn
voeten. Ik voel me fijn, want dit is ook wie ik ben.’
Als je bovenstaande leest, zou je kunnen denken dat het gaat om een klein
meisje van een jaar of 7. Alleen dat kleine meisje ben ik, het ‘kleine’ grote
meisje van bijna 23 jaar oud… en dat is precies waar deze blog over gaat.
Namelijk over het sociaal-emotioneel jonger zijn/overkomen dan je daadwerkelijke
leeftijd.
‘De indruk is ontstaan
dat patiënte sociaal-emotioneel waarschijnlijk een stuk jonger functioneert dan
haar kalenderleeftijd en cognitieve niveau. Dit maakt haar kwetsbaar en vatbaar
voor overvraging.’
Bovenstaande staat in mijn diagnoseverslag van ASS. En toen ik het las
vond ik het in eerste instantie confronterend. Het voelt namelijk als iets wat
niet goed aan mij is. Je hoort immers niet jonger te zijn dan je bent. Dat is
niet sociaal wenselijk, en dat is juist wat ik zo erg probeer te zijn. Toch
vond ik het ergens ook ‘fijn’ om te zien staan, er wordt namelijk eindelijk
erkent dat ik mij in sommige opzichten echt jonger voel, en dat ik dat niet
hoef te verbergen. Ik weet inmiddels dat het bij mijn psycholoog niet uit maakt
als ik mijn knuffels mee neem naar een afspraak als ik het spannend vind. Ik
hoef mij dan niet persé als 22-jarige te gedragen als ik mij in sommige opzichten
echt niet zo voel, en niet zo ben. En dat is fijn, want dan voel ik mij
geaccepteerd om wie ik ben.
Op internet las ik een stukje over autisme en mentale leeftijden. Martine Delfos (biopsycholoog en wetenschappelijk onderzoeker) noemt hier de term (MAS1P = Mental Age Spectrum within 1 Person). Dit betekent dat bijvoorbeeld iemand van 17 jaar verschillende mentale leeftijden kan hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van hechting 9 maanden, spelgedrag 3 jaar en op het gebied van wiskunde 25 jaar. Volgens Martine Delfos ontwikkelen kinderen zich normaal gesproken eerst sociaal-emotioneel en dan cognitief, maar bij kinderen met autisme is dit vaak andersom. Vandaar dat ze sociaal-emotioneel vaak ‘achter lopen’ (Stichting AutiPassend Onderwijs Utrecht, 2019).
Ik kan mij persoonlijk erg vinden in haar theorie. Ik lees namelijk voor mijn HBO-opleiding inmiddels wetenschappelijke Engelstalige artikelen, maar tegelijkertijd speel ik nog heel graag met mijn oppaskindjes met de playmobil. Natuurlijk ben ik in vele opzichten ook gewoon mijn 22-jarige ik: ik volg een opleiding, ik kan mij sociaal gedragen, ik heb een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en ik ben ook bezig met mijn leven zoals een ‘normale’ meid van 22 jaar oud. Ook kan ik prima een gewoon gesprek voeren, en zal je niet eens merken
dat ik soms een stuk jonger gedrag vertoon. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat alles kan binnen 1 persoon met autisme. En dat is niet erg, dat is wie we/jij zijn/bent!
Ik vraag mij af hoe de ervaringen van andere vrouwen met autisme zijn. Herkennen jullie het verschil in mentale leeftijden in 1 persoon? Laat het me weten in de reacties!
Liefs Anna
Gebruikte bron:
Stichting AutiPassend Onderwijs Utrecht. (2019). Martine Delfos over mentale leeftijden. Opgehaald van autipassendonderwijsutrecht.nl: http://www.autipassendonderwijsutrecht.nl/martine-delfos-over-mentale-leeftijden
Ik heb dertig jaar gewerkt in groep 1 en 2 van de basisschool. Kleuters dus, pedagogisch kon ik dat heel goed omdat ik me zo goed in deze kinderen kon verplaatsen. Met collega’s omgaan was een stuk moeilijker. Enerzijds las en lees ik moeilijke boeken over diepzinnige onderwerpen echter een gesprek voeren lukt niet op dat niveau. Enerzijds is het beperkend anderzijds een talent omdat het kind in ons overeind blijft.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel interessant en zó open, dit artikel. Ik heb er eigenlijk nooit zo over nagedacht. Ik voelde me in één klap ‘oud’ toen ik als puber mijn vader verloor. Ik had sindsdien altijd het idee dat ik ‘ouder’ was dan mijn leeftijdsgenoten. Dus geen idee eigenlijk. Er is bij mij wel een groot verschil tussen binnen- en buitenkant, maar ik heb dat nooit gevoeld als een verschil tussen werkelijke en gevoelde leeftijd ofzo. Lekker vaag, deze reactie, kun je niks mee;).
LikeGeliked door 1 persoon
Ik snap je wel ik heb dit ook maar ik weet niet of anderen dit van mij weten. Want ik praat er eigenlijk niet/ nooit over. Ook niet tegen mijn ouders.
Ook ik heb ass.
LikeGeliked door 1 persoon
Hoi, kom dit zomaar even tegen op fb….. zit in een diagnose traject (nouja…. ben me al maanden ‘aan het aanmelden …) maar dit herken ik dus (ook) heeeeeeel erg, maar dan ook wel een aantal verschillende leeftijden idd, ik kan me echt klein voelen met dekentje en disneyfilm en ‘natte haartjes op de bank’ opblijf-gevoel, ik kan me ook ergens in de tienerleeftijd voelen af en toe…. kalenderleeftijd is 39 😯 (al vinden mensen dat lastig te geloven, ik zie er ook wel jonger uit en heb niet een levenspatroon van ‘de gemiddelde eind 30/begin 40 maar voel me alsnog wel vaak overvraagd ja omdat k qua redeneren enzo wel ‘verstandig en volwassen’ over kán komen… ingewikkeld hoor!
LikeGeliked door 2 people
Ik heb me geregeld boos gemaakt omdat mijn zoon met ASS maar niet met kinderen van zijn eigen leeftijd speelde. Ik dacht eerlijk gezegd dat hij te lui was om naar zijn eigen vrienden te gaan (als ik dit typ schaam ik me dood voor deze gedachte). Nu ik steeds meer leer over ASS en dit lees snap ik hem meer. Hij is absoluut sociaal-emotioneel jonger dan zijn leeftijd. Dat heb ik eerder gehoord maar was ik even helemaal vergeten.
LikeGeliked door 2 people
Oooh zo herkenbaar. Ik speelde nog tot ergens in de 20 met playmobil en kon uren knutselen. Inmiddels ben ik moeder van 2 kinderen maar voel me chronisch tekort schieten omdat ik geen idee heb wat ik doe… Kon ik nog maar gewoon bij mijn moeder thuis op de bank wegkruipen en me nergens zorgen over maken…
LikeGeliked door 2 people