Geen categorie

Autisme en school/studie

De meesten van jullie zullen er wel mee te maken hebben gehad, het dilemma dat school of studie heet. Het is, helaas, algemeen bekend dat het naar school gaan en of studeren bij mensen met ASS vaak problemen oplevert. Als het niet op intellectueel gebied is dan is het wel op sociaal vlak. In deze blog wil ik graag mijn ervaringen.

Zelf begon ik pas te merken dat ik ‘anders’ was toen ik op de middelbare school kwam. De peuterspeelzaal en basisschool hebben bij mij niet veel problemen opgeleverd, anders dan dat ik behoorlijk bazig was en altijd wilde bepalen wat er ging gebeuren, hoe en wanneer, en dat ik daarin nogal dwingend kon zijn. Qua schoolwerk kwam ik goed mee en met bepaalde vakken mocht ik zelfs wat extra’s doen. Op de middelbare school ging het werk me ook prima af, al had ik wel veel moeite met de exact vakken zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Op sociaal vlak begon ik hier wel te merken dat ik anders was. Wanneer mijn klasgenootjes uitgingen en met vriendjes begonnen, zat ik thuis en was ik bezig met school, of was ik te vinden op de atletiekbaan (ik deed aan topsport). Met dat hele uitgaan en vriendjes gedoe kon ik maar niks.

Dit allemaal begon nog erger te worden toen ik ging studeren. Ik ging naar de colleges, maar zat hier buitenom alleen op mijn kamer, dag in dag uit. Je kan denk ik wel spreken van een sociaal isolement. Uitgaan deed ik niet, heb het wel geprobeerd maar het werkte gewoon niet. Als ik dan meeging wilde ik om twaalf uur alweer naar huis. Vriendjes en daten lukte ook niet. Meerdere malen op Tinder gezeten om er zo maar bij te horen, maar ook dat was geen succes, op de een of andere manier was het gewoon niks voor mij en klopte het niet. Bij elke studie die ik geprobeerd heb ging het zo. Ik ging naar college, en daarna rechtstreeks weer naar huis om daar de rest van de avond door te brengen. En zo de volgende dag weer opnieuw. Tijd voor leuke dingen had ik ook niet, want ik ‘moest’ met school bezig en moest en zou goede cijfers halen.

Nu, tijdens mijn 3e studie, is dit niet veel anders. Ik woon thuis (inmiddels op een beschermde woonvorm), en moet dagelijks met het openbaar vervoer reizen om op school te komen. Dit kost mij de grootste moeite. Opstaan kost mij zelfs al al mijn energie. Het eerste wat ik denk op een schooldag als ik wakker word is “oh nee he, niet weer een dag naar school”. Je vraagt je dan misschien af waardoor deze gedachtes veroorzaakt worden. Het is niet alleen het reizen met het OV wat mij zoveel kost, ook het op school zijn zuigt alle energie uit me weg. Groepsopdrachten, lange colleges, plotselinge veranderingen (want groepsgenoten houden zich dus nooooit aan afspraken), lange dagen, verwachtingen waaraan je moet voldoen, sociaal doen in de pauzes (en dus niet weer even op kunnen laden), en ga zo maar door. En dan hebben we het nog maar even niet over verplichte (buitenland) stages. Elke dag als ik thuis kom stort ik eerst neer op bed. Soms huilend, soms niet huilend, gewoon vanuit vermoeidheid, overprikkeling. Vakanties zijn fijn om op te laden. Echter heb ik dan niet veel ruimte voor leuke dingen omdat ik mijn energie goed kan gebruiken voor het weer opladen voor een volgende lesperiode. Voor de buitenwereld lijkt alles normaal, want ik kan heel goed doen alsof, de schijn ophouden. Ook dit komt er nog bij bij alles wat ik net al schreef. Ik ben sinds kort in gesprek met de decaan en mijn mentor, samen met mijn woonbegeleider, om te kijken naar eventuele aanpassingen in vooral de groepsopdrachten. Gelukkig denkt mijn school goed mee, er zijn aanpassingen mogelijk. Waar ik dan weer tegenaanloop is dat ik zo normaal mogelijk wil zijn en die aanpassingen afkaats, want ‘ik kan en wil het toch wel zelf en gewoon op de normale manier achteraf gezien’. En dan schop ik mijzelf keihard tegen de schenen, want zodra er maar weer ietwat stress is, heb ik spijt dat ik de aanpassingen niet doorgevoerd heb….

Ik ben vaak bezig met, hou ik dit nog wel 2,5 jaar vol? Want zo lang moet ik nog totdat ik mijn hbo diploma haal. Ik ben continu bezig met het leven in de toekomst, nooit kan ik even bezig zijn met het hier en nu. Ook dit kost veel energie. Ik wil zo graag mijn diploma halen, het afronden, afmaken waar ik mee begonnen ben. Maar is het het allemaal waard? Ik weet het niet, het enige wat ik kan doen is proberen..!

Waar ik nu wel benieuwd naar ben, zijn er meer mensen met ASS die dit herkennen? Laat het hier achter in de comments!

3 gedachten over “Autisme en school/studie”

 1. Ik herken het enorm. De zware dagen, alles goed willen doen en continue met school bezig. Dit heeft na 2 jaar zijn tol geëist en samen met mijn decaan heb ik besloten om een tussenjaar te doen, hier was ik het eerst natuurlijk niet mee eens, ik wilde verder. Nu heb ik een tussenjaar en klachten van iemand met een burn out. Ik wandel twee keer per dag met mijn hond en dan is de energie op. Komende week wil ik met mijn psycholoog hebben over vervolg stappen, want sinds het inlassen van het tussenjaar (juni) gaat het nog steeds slecht. Ik moet nog een aantal onderzoeken door voordat ik eventueel de echte stempel van autisme krijg. Via mijn psychiater hoorde ik het al, maar ik heb een verklaring nodig om mijn studie op mijn mijn manier te vervolgen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Super herkenbaar. Vooral op het hbo nu. Weet sinds 2016 dat ik ass heb. In het begin wou ik sociaal doen want hè nieuwe school en toch wat socialer zijn. Maar heb dat in jaar 2 snel afgeschaft. Ook groepsopdracht zijn hell. Mensen die te laat zijn, niet doen wat ze moeten doen, helemaal niet komen opdagen. Dat je uiteindelijk hele groepsproject alleen aan het maken bent ondanks dat je het er met leraren over hebt gehad. Op school moeten werken met de groep terwijl je aangeeft dat lukt mij noet want teveel herrie ik kan mij dsn noet concenteren. Ik zit ook vaak alleen maar thuis en gefocust op school omdat ik het wil halen met best redelijke goede cijfers.
  Ik ben gek op school maar sommige dingen zijn echt vreselijk.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat duidelijk geschreven! Het is heel herkenbaar. Vooral dat hele gedoe met groepsopdrachten. Ik wist toen nog niets van mijn diagnose, maar uiteraard was ik al wel autistisch;). Mijn oplossing was vaak dat ik de ‘eindfase’ deed. Dan had ik er nog wat controle over, voor mijn idee. Niet aan te raden hoor, want inderdaad, anderen houden zich niet aan afspraken, maar ik ging natuurlijk overal achteraan en zorgde dat het wél op tijd werd ingeleverd. Desnoods deed ik alles de laatste nacht nog zelf. Ik zou vooral adviseren om dit heel goed te bespreken op school en om op jezelf te letten. Blij dat er wel mogelijkheden voor je zijn om erover in gesprek te gaan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s