Geen categorie

Autisme en angst

Afgelopen week besloot ik om een mailtje te sturen naar een therapeute van een jaar of 10 geleden, ik was toen 14. Ik heb nog steeds moeite met het accepteren van mijn diagnose en wilde graag weten hoe ik was op die leeftijd, om er zo achter te komen of de diagnose echt klopte (dat is allemaal al lang onderzocht maar ik moest toch de bevestiging nogmaals hebben). Omdat zij toen al dacht aan autisme besloot ik haar te mailen en te vragen of ze nog gespreksverslagen in haar archief had, en ja dat had ze! Een van de punten die ze beschreef was “”Er was sprake van veel irreële angsten, waaruit bleek dat je niet de hele context kon overzien en op een onderdeeltje kon overreageren met voorzorgsmaatregelen of paniek. Omdat iemand met autisme niet gemakkelijk het geheel overziet door een tragere informatieverwerking, focust hij/zij makkelijk op een stukje informatie en gaat daarop reageren. Bijv. angst voor een tumor als je een gevoel in je buik had. De gedachte dat je dat snel moet achterhalen omdat je anders te laat bent, zijn allemaal niet heel concrete zaken: wat kan pijn in je buik nog meer betekenen, hoe snel moet je het achterhalen, hoe groot is de kans dat je het inderdaad hebt. Ook angst voor inbrekers, stopcontacten, smetvrees etc.””

En daar wil ik in deze blog wat verder op ingaan, op angsten i.c.m. met autisme. Ik ben geen professional maar ik zie en lees heel erg veel over angsten in combinatie met autisme. Blijkbaar schijnen wij hier gevoeliger voor te zijn en kunnen wij hier extreem ver in doordraven. Wij, als ‘autisten’, hechten veel waarde aan controle en voorspelbaarheid, en in een wereld waarin veel niet te controleren is kan dat voor enorm veel stress en angst zorgen..

 Als ik niet bang ben voor het ene ben ik wel bang voor het andere. Constant ben ik ergens bang voor, en als er even niks is om bang voor te zijn kom ik wel weer wat tegen wat een nieuwe angst aanwakkert. Alsof ik altijd angstig moet zijn… Angst voor het doodgaan, angst voor ziekte van mijzelf en dierbaren. Voel ik ergens een knobbel ga ik gelijk heel het internet afspeuren met wat het mogelijk zou kunnen zijn, en natuurlijk komt er dan altijd wat ergs uit. Ik krijg dit dan niet meer uit mijn hoofd totdat iemand mij gerustgesteld heeft (meestal een arts). Als kind liep ik in en uit bij mijn huisarts, ik kon niet leven met de onzekerheid dat er misschien iets ergs zou zijn. 

Moet ik met de auto naar Rotterdam? Dan ben ik bang dat er iemand buiten mijn controle tegen mij aanrijdt, waardoor ik een ongeluk krijg. Heb ik een belangrijke afspraak? Dan ben ik bang dat de bus niet rijdt of pech krijgt onderweg en gaat mijn afspraak niet door… Op ski vakantie? Wat als ik of mijn familie in een ravijn ski, of dat we ergens onderweg verongelukken….. Is er een jongen die ik leuk vind? Ik moet daar zo ver mogelijk vandaan blijven want wat als het wat wordt en hij intiem wil zijn….. Tentamenweek en heb ik goed gewoon goed gestudeerd? Wat als ik niet goed genoeg gestudeerd heb en net die ene vraag niet weet en daardoor mijn tentamen niet haal…. Afspraak met mijn therapeut? Wat als er net op die dag iets met haar hond gebeurt en de afspraak niet door kan gaan….. Ga ik ergens heen met het vliegtuig? Wat als het vliegtuig neerstort of er terroristen aan boord zitten…… Ik bekijk bij de gate altijd iedereen zorgvuldig om te kijken of ik iets verdachts zie… Is er net weer ergens een aanslag geweest in een grote stad? Dan vermijd ik voor een hele lange tijd grote openbare plekken en steden….. De bovengenoemde voorbeelden zijn allemaal zaken waarbij ik zelf geen controle heb en er geen zekerheid is. Eigenlijk ben ik gewoon doodsbang voor het leven, omdat niks zeker is….

Momenteel heb ik zelf nog niet echt vat op deze angsten, en zijn ze constant aanwezig. De angsten wisselen wel, de ene keer ben ik hier bang voor en de andere keer weer daarvoor. Ik hoop heel erg dat ik in de toekomst een passende ‘therapie’ of hulp kan krijgen voor deze angsten, waardoor het leven weer wat fijn word. Wat doen jullie tegen ‘irreële’ angsten?

Sanne

Advertentie

5 gedachten over “Autisme en angst”

 1. Wederom veel herkenning.
  Wel lukt het mij sinds de diagnose eindelijk om de angsten te reduceren door relativeren, dat het niet zo zeer de angst is, maar mijn ASS en behoefte aan zekerheid. Wellicht helpt jou dit ook een beetje.
  Maar de angsten blijven helaas wel, toch is er een vooruitgang en daarom is de diagnose voor mij zo helpend om van overleven naar leven te gaan.

  Like

  1. Het is idd wel geruststellend om te snappen waar de angsten vandaan komen, daar valt misschien wel wat steun uit te halen, daar heb je zeker gelijk in! al blijft het wel heeeeel lastig soms

   Like

 2. Pfff…het is weer net of ik over mezelf lees hier. Bij mij waren de angsten de eerste redenen om in therapie te gaan, al heel wat jaren geleden. Nu er sinds een paar maanden de diagnose autisme ligt, worden mijn angsten daar ook voor een deel uit verklaard. Niet dat mijn angsten daarmee weg zijn (helaas!!), maar ik vind het wel prettig dat ik iets beter snap waar al die angsten vandaan komen. Ik ben dus ‘officieel’ ook hypochonder en zit minstens één keer per maand bij de huisarts. Toen mijn huisarts mijn diagnose autisme las en hoorde, begon hij mijn angsten ook beter te snappen. Zorgt weer voor betere begeleiding, enz…

  Like

  1. Ik ben ook ooit in therapie gegaan door oa angsten, toen kreeg ik de diagnose gegeneraliseerde angststoornis…. Idd fijn om te snappen waar het vandaan komt, dat geeft ergens wel wat rust!

   Geliked door 1 persoon

 3. De herkenning in het lezen van deze blogs is heel groot. Ik wist sinds mijn 12e wel dat ik lichte autisme had. Dit jaar heb ik gemerkt dat het meer is dan een lichte autisme en als ik dit lees is de herkenning zo groot. Ik heb nog geen diagnose en hoop die komende dinsdag te krijgen van een psychiater, waar ik een afspraak heb voor slechte concentratie en extreme vermoeidheid. De angsten herken ik ook, de controle niet willen verliezen..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s